joi, 8 ianuarie 2009

Dependenti de calculatoare

Zece la sută dintre pasionaţii jocurilor pe calculator sunt dependenţi de acestea, a declarat Keith Bakker, fondatorul singurei clinici din Europa pentru tratarea dependenţei de jocuri. Potrivit lui Bakker, obişnuinţa de a juca la computer multe ore la rând este mai degrabă o problemă socială decât una psihologică. Singura clinică din Europa unde se tratează această dependenţă, Smith & Jones Centre, se află în Olanda, la Amsterdam. De la inagurarea din 2006, clinica din Amsterdam a tratat sute de tineri dependenţi de jocurile pe computer.
Oamenii care ajung în această clinică, în majoritate copii, prezintă simptome similare cu cele ale dependenţei de droguri, însă urmărirea în detaliu a cazurilor a arătat că 90% dintre aceşti pacienţi nu au nevoie de consiliere specifică, ci îşi pot rezolva problema cu ajutorul părinţilor şi al pedagogilor.
Bakker mai spune că o mare parte a dependenţilor de jocuri pe calculator au ajuns în această situaţie din cauza neglijenţei părinţilor sau a izolării la care au fost supuşi de către colegii de şcoală. Pentru dependenţi, clinica a dezvoltat noi programe prin care aceştia sunt implicaţi în activităţi care să le dezvolte abilităţile de comunicare şi relaţionare socială, dându-le astfel şansa de a-şi reconstrui viaţa.

sursa: Posta Medicala
data: 30 decembrie 2008


Si in Romania probleme de acest gen apar din ce in ce mai des. Cunosc cazuri de parinti care si-au "abandonat" copiii in fata mult ravnitului cadou - calculatorul. Ambii baieti (9, 10 ani ) pe care ii cunosc au fost diagnosticati recent cu ADHD si au urmat tratament cu Stratera (Atomoxetina). Sa fie asta una din urmatoarele boli ale viitorului? (asta citandu-i pe futurologi)
Totusi pe langa asta cred ca Romania (si nu numai) se confrunta si cu boala telefoanelor mobile, la ora actuala, lipsa acestora fiind considerata aproape un handicap :)